فهرست مطالب

رهیافت هایی در علوم قرآن و حدیث - سال چهل و دوم شماره 2 (پیاپی 85، پاییز و زمستان 1389)

نشریه رهیافت هایی در علوم قرآن و حدیث
سال چهل و دوم شماره 2 (پیاپی 85، پاییز و زمستان 1389)

  • 240 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/09/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا آزاد، محمدعلی رضایی کرمانی صفحه 9
    فهم آیات قرآن مستلزم به کارگیری روش هایی است که بر پایه مبانی صحیحی بنا شده باشند. مطالعه تطبیقی یکی از پژوهش هایی است که می تواند به مفسران در اتخاذ مبانی و روش های بهینه تفسیری، یاری رساند.
    با توجه به اهمیت هرمنوتیک و وجود دغدغه های تفسیری مشترک میان مفسران و هرمنوتیستها، در پژوهش حاضر به بررسی تطبیقی مبانی پنج روش اصلی تفسیر قرآن (قرآن به قرآن، روایی، ادبی، عقلی، باطنی) با انگاره های هفت نفر از مشهورترین هرمنوتیستهای کلاسیک (کلادنیوس، آست، ولف، شلایرماخر، بوئک، درویزن، دیلتای) پرداخته شده است.
    در این پژوهش نشان دادیم که علی رغم پیش فرضها و مبادی معرفتی متفاوت، شباهتهایی میان مبانی خاص هر یک از روش های تفسیر قرآن و انگاره های هرمنوتیستهای کلاسیک وجود دارد.
    کلیدواژگان: قرآن، مبانی تفسیر، روش های تفسیری، هرمنوتیک، هرمنوتیستهای کلاسیک
  • عباس اسماعیل زاده، محمد مهدی آجلیان مافوق صفحه 51
    در این نوشتار درباره نظر مشهور و رایج نحوه نزول آیات مکی و مدنی بحث شده که معتقد است از خصوصیات و ممیزات اصلی آیات و سور مکی و مدنی این است که آیات اعتقادی و اخلاقی بیشتر در مکه و آیات احکام در مدینه نازل شده اند. نویسنده ابتدا اصل این دیدگاه را از زرکشی تا آثار متاخر و معاصر رصد کرده است و در ضمن آن برخی از نتایج منفی این نظر را در بیان برخی از مستشرقان و مستغربان و غیر ایشان برشمرده است. بعد از آن پس از روشن ساختن دو مبنای ترتیب نزول و وحدت یا پیوستگی نزول سوره های قرآن به عنوان مبانی اصلی مدعای نویسنده، ابتدا ثابت شده است که این سه دسته آیات هم در سوره های مکی و هم در سوره های مدنی آمده اند و بعد از آن، این فرضیه تبیین شده است که هر چند هر سه دسته آیات در مکه و مدینه نازل شده اند، در مکه سیر از اعتقادات به اخلاق و احکام بوده است و در مدینه بالعکس از احکام به اخلاق و بعد اعتقادات. همچنین روشن شده است که مراد از سیر متفاوت، تفاوت در سیر نزول نیست؛ بلکه یا اغلبیت است یا اولویت.
    تفاوت عمده ذکر شده دیگر این است که محتوای هر یک از این سه دسته آیات در مکه و مدینه با یک دیگر متفاوت است؛ به این صورت که در مکه بیشتر فردسازی و گروه سازی مد نظر است و در مدینه جامعه سازی و جهانی سازی. نمونه هایی چند در موضوعات عقاید، اخلاق و احکام نیز در سیر نزول پیگیری شده اند. در همین راستا به اثبات رسیده است که تفاوتهای مطرح شده به معنای جدایی وحی مکه و مدینه از هم نیست، چیزی که خود موضوع نقد این نوشتار است؛ بلکه نزول این معارف، یک سیر به هم پیوسته و تکاملی داشته است.
    کلیدواژگان: مکی و مدنی، خصوصیات آیات و سور مکی و مدنی، نزول، سیر نزول
  • سعید حسام پور، عظیم جباره صفحه 85
    گفت وگو درباره ی موسیقی در قرآن یکی از مباحث بحث برانگیزی است که همواره موافقان و مخالفان فراوانی داشته است. به گونه ای که در نتیجه ی این مباحث دو گروه با دو شیوه ی فکری کاملا متفاوت پدید آمده است. درباره ی قرآن و علوم قرآنی تاکنون پژوهشهای فراوانی انجام شده است، اما آنچه تاکنون کمتر به آن توجه شده پرداختن به مقامات قرآنی و پیوند آن با مفاهیم آیات قرآن است.
    در این جستار، کوشش شده تا با نگاهی تازه و با بررسی نظام تلاوت سه استاد برجسته ی فن قرائت (شحات انور، محمدصدیق منشاوی، عبدالباسط) پیوند میان مقامات با معانی و مفاهیم آیات و تاثیر آن درتلاوت مشخص شود. گفتنی است در این پژوهش تلاوتهای مجلسی استادان یاد شده مبنای بررسی قرارگرفته در پنج بخش به شرح زیر واکاوی شده است:1. لزوم پرداختن به مقامات قرآنی؛ 2. معرفی مقامات؛ 3. معرفی سیستم تلاوت هر یک از استادان؛ 4. ذکر آیه و ترجمه ی آن؛ 5. بررسی مفهوم آیات؛ 6. ارتباط مقام و مفهوم آیه.
    گفتنی است در این پژوهش تلاوتهای مجلسی استادان یاد شده مبنای بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: آیات قرآن، مقام، موسیقی، شحات انور، عبدالباسط، محمد صدیق منشاوی
  • حامد خانی (فرهنگ مهروش) صفحه 123
    به جای آوردن نماز حاجت چونان یکی از مناسک رایج در فرهنگ اسلامی، از دیرباز تداول داشته، و مورد توجه بوده است. برای اقامه آن در روایات مختلف، آداب متنوع و اعمال متفاوتی دیده می شود. گرچه حتیٰ برخی از این آداب و اعمال تنها در متونی بس متاخر آمده، ترویج عمده آنها به بزرگان دین همچون پیامبر(ص) و ائمه(ع) منتسب گردیده است. این مطالعه بنا دارد با شناسایی این گونه های متنوع و کوشش برای دسته بندی آنها، راهی فراروی تاریخ گزاری آیینهای نماز حاجت و روایاتشان بیابد.
    کلیدواژگان: تاریخ ادبیات دعایی شیعه، مناسک جهان اسلام، آیینهای شیعی، تاریخ گزاری روایات، آداب و رسوم عبادی مسلمانان
  • معنی شناسی اساطیر در قرآن کریم / نقدی بر ادله محمد احمد خلف الله مبنی بر وجود قصه های اسطوره ای در قرآن
    سیدمحمود طیب حسینی صفحه 153
    یکی از مسایل بحث برانگیز درباره قرآن که در دوره معاصر مطرح شد ادعای وجود قصه اسطوره ای در قرآن بوده است. نخست محمد احمد خلف الله در الفن القصصی این ادعا را مطرح کرد. یکی از ادله خلف الله بر مدعایش این است که در قرآن کریم 9 بار از زبان مشرکان به قرآن نسبت اسطوره بودن داده شده و خدای متعال نه تنها این نسبت را رد نکرده بلکه در مواردی تایید هم کرده است. محققان زیادی در نقد دیدگاه خلف الله قلم زده و دلایلی در رد وی بیان کرده اند. در مقاله حاضر دیدگاه وی صرفا از زاویه معناشناسی واژه «اساطیر» در قرآن و تفاوت آن با مفهوم رایج در روزگار ما که اساطیر را یکی از انواع ادبی معرفی می کند، نقد شده و اثبات شده است که با در نظر گرفتن معنای اساطیر در فرهنگ عربی عصر نزول از یک طرف، و با توجه به تفسیر آیات شریفه بر اساس ترتیب نزول، از طرف دیگر، مقصود قرآن از اساطیر نمی تواند قصه های اسطوره ای به عنوان یکی از انواع ادبی رایج در روزگار ما باشد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، اساطیر، خلف الله، تفسیر ادبی، الفن القصصی
  • علی راد، کاظم قاضی زاده صفحه 175
    مبانی، منابع، روش و قلمرو، ارکان اصلی یک نظریه تفسیری به شمار می آید و اکتشاف آن، روش و منابع خاصی دارد و بهترین روش برای کشف نظریه تفسیری یک مکتب توجه به عملکرد تفسیری مفسران آن است. اجتهادی و اثری دو روش تفسیری امامیه است و هر یک مبانی و طرفدارانی دارد. موضوع این پژوهه اکتشاف و تحلیل مولفه های اساسی نظریه های تفسیری مفسران اجتهادی امامیه از دو حوزه کهن بغداد و معاصر نجف و قم است که با رهیافتی نظریه پژوهی تالیف شده است. نخستین بار مفسران کهن امامیه در حوزه بغداد با تکیه بر اجتهاد و نقل معتبر، نظریه تفسیر اجتهادی این مکتب را طراحی کرده اند که در آثار تفسیری آنان نمود یافته است؛ هر چند روند تدوین این نظریه تدریجی بوده است لکن از وحدت مبانی در ادوار مختلف تاریخی برخوردار بوده و در دوره معاصر به مرحله تثبیت رسیده است. مفسران اجتهادی معاصر ایرانی امامیه از دو حوزه نجف و قم، در برخی از مولفه ها همانند قلمرو تفسیر، اندکی با یک دیگر اختلاف دارند لکن در مولفه های مبانی، منابع و روش، وحدت نظر دارند.
    کلیدواژگان: نظریه تفسیری، مفسران اجتهادی امامیه، بغداد، نجف و قم، مبانی، منابع، روش، قلمرو
  • روح الله نجفی صفحه 203
    بر وفق ظاهر ماجرای ذوالقرنین و خورشید – که در آیات 86 و 90 سوره کهف انعکاس یافته است - ذوالقرنین به محل طلوع و غروب خورشید رسیده و چنین می یابد که خورشید در چشمه ای داغ یا گل آلود غروب می کند. در تحلیل این گزارش قرآنی، سه رویکرد عمده در میان صاحب نظران پدید آمده است. نخست واقعی دانستن داستان ذوالقرنین و پذیرش معنای ظاهری آیات که به دلیل معارضه با علم قطعی پذیرفتنی نیست. دوم واقعی دانستن ماجرای ذوالقرنین و به تاویل بردن آیات که با اندکی نقد و تعدیل، مختار این قلم است. سوم غیر واقعی دانستن ماجرای ذوالقرنین و پذیرش معنای ظاهری آیات که با عنایت به نگاه واقع گرایانه قرآن در نقل حکایت پیشینیان، چندان استوار جلوه نمی کند. مقاله حاضر تلاش می کند که نقاط ضعف و قوت هر یک از این سه رویکرد را مدلل و مشهود سازد.
    کلیدواژگان: ذوالقرنین، خورشید در قرآن، قرآن و علم، قصص قرآن، تاوین قرآن
|
  • Page 9
    Understanding the verses of the Qur’ān requires employing methods based on proper principles. Comparative study is one of the researches that can help interpreters to adopt optimal exegetical principles and methods. Given the importance of hermeneutics and the existence of common concerns among the interpreters and hermeneutists, the present research undertakes a comparative study of the principles of the five methods of the Qur’ān interpretation (Qur’ān through Qur’ān, narrational [riwā’ī], literary, rational, and esoteric) and the suppositions of seven of the most well-known classic hermeneutists (Chladenius, Ast, Wolff, Schleiermacher, Boeckh, Droysen, Dilthey). We have indicated in this research that despite different epistemological presuppositions and principles, there are similarities between the specific principles of each of the Qur’ān interpretation methods and the suppositions of the classic hermeneutists.
  • Page 51
    This writing addresses the renowned and prevalent view of the way the Meccan and Medinan verses were revealed and maintains that among the main characteristics and particulars of the Meccan and Medinan verses and chapters is that the doctrinal and ethical verses were mostly revealed in Mecca and the verses of ordinances (āyāt al-aḥkām) were revealed in Medina. The writer has first surveyed this view per se since the time of al-Zarkashī until the later and contemporary works; and in the meantime he has recounted some of the negative consequences of this view in the statements of the orientalists and occident lists as well as others. Then, after clarifying two principles of the order of Revelation and the unity and conjunction of the revealed sūras of the Qur’ān as his main proclaimed principles, he has first proved that these three categories of verses have been included both in Meccan and Medinan sūras and then expounded the hypothesis that although all three categories of verses have been revealed in Mecca and Medina, the course of Revelation in Mecca has been from tenets to ethics and then to ordinances and in Medina, vise versa; from ordinances to ethics and then to tenets. He has also clarified that what is meant by different course is not difference in Revelation course; rather, it is either prevalence or priority. The other major difference mentioned is that the content of each one of these three categories of verses are different from one another in Mecca and Medina; to the effect that in Mecca individual- and group-development has been more in mind and in Medina community-development and universal development. Several examples have also been provided concerning tenets, ethics, and ordinances in regard to the course of Revelation. Similarly, it is proved that the differences propounded do not mean separation between the Meccan and Medinan Revelations, as it is in itself subject to criticism in this article; rather, the Revelation of these doctrinal teachings has enjoyed a conjunctive and evolutional course.
  • Page 85
    Talking about music in the Qur’ān is one of the controversial discourses that have always had many proponents and opponents, to the extent that as a result of these discourses two groups of totally different intellectual approaches have emerged. Many research studies have so far been carried out concerning the Qur’ān and Qur’ānic sciences; however, what has received less attention so far is the Qur’ānic musical modes and their relation to the concepts of the verses of the Qur’ān. In this research, it is attempted to specify the relation of the musical modes to the meanings and concepts of the verses and their impact on recitation with a new glance at and a study of the recitation methods of three eminent masters of recitation techniques (Shahhāt Anwar, Muḥammad Ṣiddīq Minshāwī, and ‘Abd al-Bāsiṭ). It is worth mentioning that the chamber ercitations of the above-mentioned masters underlie the study in this research, which is delved into in the following six sections: 1. The necessity to deal with the Qur’ānic musical modes; 2. Introducing the musical modes; 3. Introducing each reciter’s recitation method; 4. Mentioning the verse and its translation; 5. Examining the concept of the verse; and 6. The relation of the musical mode to the concept of the verse.
  • Page 123
    Performing petition prayer, as one of the prevalent rituals in the Islamic culture, has been commonly performed and received attention since long time ago. Various manners and different practices have been noted in different traditions for its performance. Although some of these manners and practices have only been related in quite recent texts, their promotion has been mainly attributed to the religious dignitaries such as the Prophet (S.A.W.) and the Imams (A.S.). Identifying these various types and attempting to classify them, this article seeks to find a way to the historiography of petition prayer rituals and their traditions.
  • Page 153
    One of the controversial issues concerning the Qur’ān in the contemporary era has been the claim of the existence of mythological stories in the Qur’ān. Primarily, Muḥammad Aḥmad Khalaf Allāh set forth this claim in his Al-Fann al-Qaṣaṣī. One of Khalaf Allāh’s evidences for his claim is that on nine occasions the Qur’ān has been accused of being mythical by the polytheists and the Almighty God has not only not rejected this accusation but also in some instances He has confirmed it. Many researchers have criticized this viewpoint of Khalaf Allāh and expressed some evidences to disprove him. In the present article, his viewpoint is criticized merely form the semantic perspective of the term “myths” in the Qur’ān and its difference from the concept prevalent in our era that introduces myths as one of the literary genres. It is also proved that by keeping in mind the meaning of myths in the Arabic culture on one hand, and considering the interpretation of the noble verses according to the order of Revelation on the other, the Qur’ān’s intention of myths cannot be mythological stories as one of literary genres common in our era.
  • Page 175
    Principles, sources, methods, and realms are considered as the main constituents of an exegetical theory; its exploration has specific methods and resources, and the best approach for exploring the exegetical theory of a school of thought is paying attention to the exegetical function of its interpreters. Ijtahādī (jurisprudential) and atharī (narrational) are two exegetical methods of Imāmiyya, each of which has its principles and advocates. Authored with a theory-studies approach, this research seeks to explore and analyze the basic components of the exegetical theories of Imāmiyya’s jurisprudential interpreters from the two early Baghdad and contemporary Najaf and Qum Islamic seminaries (hawzas). Primarily, the early Imāmī interpreters in Baghdad hawza outlined the jurisprudential exegesis theory of this school with reference to legal reasoning (ijtihād) and reliable traditions, which is represented in their exegetical works. Although the formulation process of this theory has been gradual, it has enjoyed a unity of principles throughout different historical periods, reaching an established stage in the contemporary era. The contemporary Iranian Imāmī jurisprudential interpreters from the two hawzas of Qum and Najaf slightly disagree on some components such as the realm of interpretation, but agree on the components of principles, sources, and methods.
  • Page 203
    According to the story of Dhul Qarnayn and the Sun – which is recounted in verses 86 and 90 of Sūrat al-Kahf – Dhul Qarnayn reaches the place where the sun sets and finds out that the sun sets in a hot or muddy spring. Analyzing this Qur’ānic report, the learned scholars have developed three major approaches. First, considering the story of Dhul Qarnayn as real and accepting the surface meanings of the verses which are not acceptable due to their contradiction with the explicit science. Second, considering the story of Dhul Qarnayn as real and putting the verses through ta’wīl, which, with a slight criticism and moderation, is preferred by the author of this article. Third, considering the story of Dhul Qarnayn as unreal and accepting the surface meanings of the verses, which, given the realistic perspective of the Qur’ān in recounting the stories of the ancients, does not sound to be much indisputable. The present article attempts to demonstrate the weak and strong points of each of these three approaches.